Zoeken
  • Lammy Otter

Geluk is dichterbij dan je denkt


Ik krijg regelmatig de vraag : ‘alles goed?’ Alles goed…? Als niet alles gaat zoals je verwacht en je het gevoel hebt dat bij een ander alles wel altijd goed lijkt te gaan, dan kan dat best een domper geven op je geluksgevoel.

Als de contacten die je hebt, niet meer zijn dan vriendelijke oppervlakkigheid, en je mist verbondenheid met anderen, kun je ten prooi vallen aan sombere gevoelens.

Dat zelfhulpboeken je daarbij voorhouden dat ‘je het allemaal zelf in de hand hebt’ is ook niet helpend. Op z’n slechts ga je nog denken dat er iets mis is met jou als persoon!

De ‘geluk-industrie’ kent vele uitwassen: van ‘het leven-volgens-Oprah’ (zij zou weten wat goed voor je is) tot het doorlopen van zelfhulpboeken…. het lost niet jouw onvrede op. Hoe kan dat?

Je blijft het gevoel houden dat ‘het geluk’ steeds een stap verder is dan waar jij bent en dat het bij een ander wel allemaal op rolletjes loopt.

Heb je er wel eens aan gedacht dat die onvrede ook over jezelf kan gaan? Hoe je naar dingen kijkt?

Een manco van de door de media en maatschappij opgelegde geluk-dwang is dat de verantwoordelijkheid voor het geluk gelegd wordt bij het individu. En dat wanneer je de juiste keuzes maakt dat je dan gelukkig wordt. Alsof geluk een keuze is. Sommige dingen in het leven gaan goed en andere nu eenmaal niet.

Ook het aldoor zoeken naar je ware zelf, kan naar mijn idee een gevoel van teleurstelling geven. ‘Je ware zelf zoeken’ is knap moeilijk. Het beeld wordt geschetst dat er een mooi en talentvol persoon tevoorschijn komt als je de laagjes afpelt. Het gevolg van deze manier van denken is dat geluk maakbaar zou zijn. En als jij dat niet ervaart kan er gemakkelijk een gevoel van falen ontstaan.

Vergeet niet dat we in een competitieve maatschappij leven die ons continue afrekent op prestaties, cijfers, evaluaties en perfectie. Ik vraag me af of die competitie waarin mensen zich vooral willen laten kennen als geslaagde mensen wel zo goed is. Veel mensen ervaren hun leven niet als zodanig.

Geluk is niet maakbaar en het leven is onvoorspelbaar. Het gebrek aan echt contact, het missen van onderlinge verbondenheid, empathie en zorgzaamheid doet ons geen goed. Het is een vorm van armoede.

Wat zou je zelf wel kunnen doen?

In ieder geval: ga jezelf niet vergelijken met anderen, jij bent jij. Door contact te leggen met mensen om je heen, hen te groeten of een glimlach te schenken geeft al een ander gevoel. Maar ook het leven nemen zoals het is. Het accepteren dat we niet perfect hoeven te zijn: goed is goed genoeg, dat geeft rust in hart en hoofd.

Als je je dat realiseert, is geluk dichterbij dan je denkt.


6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter