Zoeken
  • Lammy Otter

Minder moeten van jezelf


Minder moeten van jezelf.

Wat scrollen langs je sociale netwerk terwijl je de tijd uitzit in de trein. Een oud klasgenootje heeft een boek geschreven, zie je op facebook – like-. Je scrolt verderop Instagram, een populaire fitness girl laat aan talloze volgers haar gespierde lichaam zien op het strand van Bali – like-.

Maar vind je het allemaal echt zo leuk? Je hebt geen boek geschreven, je hebt ook niet zo’n afgetraind lichaam en voor een vakantie naar Bali heb je geen geld. Doe je iets verkeerd?

Ongevraagde spiegels voorgehouden.

Elke dag krijg je ongevraagd spiegels voorgehouden die je eraan herinneren dat je niet alles voor elkaar hebt, dat het altijd beter kan. We neigen naar perfectionisme. Volgens Marcel Hendrickx (coach en schrijver) is dat helemaal niet goed voor ons. Bijna 1 op de 5 mensen heeft een burn-out. We gaan er massaal onderdoor. Is perfectionisme dan een ziekte? Nee, zegt Hendrickx, het is dat stemmetje in ons hoofd dat zegt dat het nooit goed genoeg is. Dat het altijd mooier, sneller, beter kan. Perfectionisme is een hinderlijk gedragspatroon dat we onszelf aanleren. Het staat in directe verbinding met faalangst en stress. Hendrickx, inmiddels 70 jaar, heeft er een boek over geschreven: ‘Zeg me dat ik oké ben’.

‘Zeg me dat ik oké ben’.

Maar iets zo goed mogelijk willen doen is toch helemaal niet fout? Natuurlijk niet, zegt de schrijver, ergens heel hard voor werken is juist heel goed. We halen er energie uit. Het verschil tussen goed en slecht perfectionisme zit hem in het ‘moeten’. Bijvoorbeeld: je moet dwangmatig van jezelf aan het sporten na een drukke werkdag, terwijl je echt moe bent en lekker naar huis wilt. Dat dwangmatige is niet goed.

Zolang je moeten kunt vervangen door willen, is het oké.

De kunst is weer de juiste balans te vinden. Hendricks legt dat uit aan de hand van wat hij ‘het vrije kind’ noemt. De mogelijkheden voor een pasgeboren kind zijn eindeloos. Er bestaan nog geen restricties. Simpelweg omdat het kind daar nog geen weet van heeft. Het vrije kind doet alleen waar het zin in heeft. Die vrije manier van denken wordt gestuurd door de creatieve rechterhersenhelft. Wanneer we opgroeien ervaren en ontwikkelen we ook het ‘brave kind’ in ons. Dit brave kind wordt gestuurd door de rationele linkerhersenhelft. In de westerse samenleving wordt de linkerhersenhelft veel meer gestimuleerd dan de rechter zegt Hendrickx.

Faalangst en prestatiedruk leren onze kinderen al in de kleuterklas. Het ene kind puzzelt heel snel en fanatiek, het andere minder. Scholen noteren deze informatie en spelen dat door aan de ouders. Ouders in blinde paniek. Ze kopen voor hun kind puzzels om mee te oefenen. Maar wat het kind meekrijgt is: ‘ik ben niet goed genoeg’. We moeten weer in contact komen met het ‘vrije kind’ in onszelf. Hoe de samenleving nu is opgefokt kunnen we niet veel langer volhouden.

We leggen zelf de rode loper uit naar een burn-out.

Het gaat om het vinden van een juiste balans (is ook mijn uitgangspunt als MensenWerkCoach) We zien alleen maar blije gezichten op de prachtigste vakantie foto’s voorbijkomen op sociale media. Maar in het echte leven zijn we niet altijd gelukkig en blij. En dat is gewoon oké!

Tekst Lotje van Dungen, interview coach en schrijver Marcel Hendrickx.

(Samenvatting artikel uit Trouw 23 juni 2018)


7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter