Zoeken
  • Lammy Otter

#Plezier in je werk


'Mijn werk boeit me niet meer zo, ik kan het op mijn automatische piloot doen. Het is voor mij brood op de plank, maar als ik de keus had, dan…’, dat is wat ik regelmatig te horen krijg.

Volgens een onderzoek van Intermediar Magazine gaat 38% van de werknemers met tegenzin naar hun werk. De site van Monsterboard.nl stelde ooit dat slechts 13% van de Nederlanders niets te klagen heeft over zijn baan. Bureaucratische toestanden (38%) en collega’s (20%) scoorden hoog op de ergernissen-schaal. Herkenbaar? Dan een andere baan zoeken? Helemaal niet nodig, je kunt misschien overwegen jouw huidige baan leuker te maken. Een aantal tips.

Begin van een werkdag

Een open deur: Ga met je collega’s kort samen om tafel en begin de dag met thee/koffie en toon belangstelling voor elkaar. Je bent snel geneigd deze ontmoetingsmomenten over te slaan en direct aan je werk te gaan.

Kennis delen

Tijdens een overleg tijd inruimen voor een verslag van jou over een workshop of symposium die je gevolgd hebt. Hierdoor voorzie je jouw collega’s van interessante en aanvullende informatie en laat je hen meeprofiteren van jouw opgedane kennis. Deze aanpak kan je ook een nieuwe rol opleveren: die van mentor, vraagbaak of sparring partner.

Denk in mogelijkheden

Is het een onpersoonlijke werkomgeving waarin je werkt? Een mooi voorbeeld wat ik eens las is dat een bedrijf zo aan het reorganiseren was dat er zelfs geen kerstpakket(je) vanaf kon. De sfeer werd er niet beter van. Totdat iemand opperde samen een kerstlunch te organiseren. Iedereen werd opgeroepen iets van huis mee te nemen. Tijdens de kerstlunch was er meer tijd en aandacht voor elkaar en naast verrassend smakelijke gerechten ontstond er een heel wat warmere sfeer.

Groepscode

Gaat ‘altijd leuk met elkaar omgaan’ en ‘alles bespreekbaar maken’ boven alles? Als er meer gekletst dan gewerkt is dat voor de gemiddelde werknemers frustrerend. Breng dit punt naar voren. Grote kans dat anderen je bijvallen als je erover begint. Met het bespreekbaar maken bewijs je anderen een dienst. Een overdaad aan collegialiteit kan leiden tot ‘groepsdenken’ en een teamgeest die zo dwingend is dat niemand besluiten openlijk durft te betwisten. Zelfs niet als die tot foute gevolgen leidt.

Leer complimenten te geven en ontvangen

Vaak als mensen gevraagd worden wat ze missen in hun werk is het ‘weten dat ze gewaardeerd worden’. Weinig is zo stimulerend als een schouderklopje van je collega of leidinggevende.

Blijkbaar zijn we slecht in het geven van complimenten en dat hangt weer samen met het feit dat we slecht zijn in het ontvangen ervan. Vaak reageren we met ‘ach, het stelt niet zoveel voor’. Antwoord eens ‘wat leuk dat je dat zegt, bedankt! ‘ Grote kans dat je vaker een compliment krijgt.

Vergroot je habitat of leefgebied

Niets is zo verfrissend als nieuwe mensen leren kennen. Misschien zie je wel collega’s van een andere afdeling een lunchwandeling maken. Vraag eens of je mee mag lopen. Andere mensen ontmoeten geeft ook weer nieuwe denkbeelden en inzichten. Of organiseer een overleg met verschillende mensen of ketenpartners. Dat kan een bron van werkplezier en bovendien stimulerend zijn.

Geef flow meer kans, laat je niet afleiden

Versnippering van werkzaamheden is een bron van ongenoegen. Wie zich niet volledig kan concentreren op een bezigheid, zal niet snel in een flow raken. Ga eens vaker apart zitten als je een klus moet klaren. Werken met hart en ziel aan een taak is een onmisbare bron voor voldoening.

Ga iets anders doen naast dagelijkse taken

Ook binnen je huidige functie valt vaak best te regelen dat je nieuwe taken krijgt.

Trek projecten die jouw aan het hart liggen naar je toe, ga in gesprek met je werkgever. Deelnemen in de OR of andere projecten uitwerken/opzetten. Vraag wel tijd daarvoor, anders kom je in de knel. Misschien kan iemand anders wel taken van je overnemen, wees creatief.


43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter