Zoeken
  • Lammy Otter

Tegenstrijdige gevoelens bij mantelzorg


Tegenstrijdige gevoelens bij mantelzorg

Herkenbaar? Bij nacht en ontij gebeld worden door je ouders omdat ze de weg kwijt zijn, letterlijk en figuurlijk. En je bent al zo moe van alle geregel, georganiseer en weinig tijd voor jezelf. Mag je dan balen?

Het gevoel dat je baalt kan al maken dat je je schuldig voelt, of je nu bijspringt of niet.

Van jouw omgeving wordt verwacht dat je je ouders bijstaat, een goede dochter of zoon ziet naar zijn ouders om. Maar wat als je ervaart dat het je allemaal teveel wordt. Ben je dan een slechte dochter of slechte zoon? Je raakt in een loyaliteitsconflict. Loyaliteit is een mooie, maar ook een lastige eigenschap.

Wat indruk op mij heeft gemaakt wat loyaliteit aan gaat is de mythe van Aenéas. Het hoofdwerk van Vergilius. Als de stad Troje in lichterlaaie staat, dan vlucht Aenéas, met vrouw en zoon weg uit de stad, maar niet zonder zijn oude vader, Anchises, kreupel en blind, op de schouders te nemen. De vader is niet alleen zwaar om te tillen, maar ook een lastig persoon. Het is niet licht om ‘versleten ouders’ te torsen. En zelden zijn ze vlekkeloos.

Veel ballen in de lucht moeten houden

Maar dat is nogal wat in deze tijd waarbij je vele ballen in de lucht moet houden. Je kinderen zitten op school en op sport, je eigen werk vraagt het nodige, wil je je relatie goed houden is aandacht voor elkaar een voorwaarde. Natuurlijk kun je wel even los van elkaar functioneren, maar niet op lange termijn. Dan gaat je relatie scheuren vertonen en ieder voelt zich tekort gedaan. Jij, doordat je weinig keus hebt met de verzorging en aandacht voor je ouders en hij/zij omdat er weinig over is van de aandacht voor elkaar, fysiek en emotioneel.

Kan het ook anders?

De vraag is of je kunt delegeren, zijn er meer mensen die je in kunt schakelen? Kun je taken uit handen geven? Zijn er familieleden, of kun je via de gemeente kijken of professionele hulp mogelijk is? Of kun je meer tijd vragen voor mantelzorg via je werkgever? Maar vooral, neem zelf de regie door keuzes te maken. Wat je wel of niet op kunt brengen en wanneer.

Ervaringen van mantelzorgers

In een overleg dat ik onlangs bijwoonde van mantelzorgers, bleek dat een moeder en dochter met eigen gezin geen tijd meer hebben voor andere dingen dan hun zieke vader te verzorgen. Na veel navraag en onnodig lang wachten is er nu eindelijk PGB aangevraagd en kan andere hulp worden ingeschakeld. Nu hebben ze samen tijd voor een kopje koffie in de stad.

Een andere vrouw had haar broers ingeschakeld en zij had een schema gemaakt wie wanneer de verzorging op zich nam. Ze ging ook niet in op haar moeders verzoek, omdat volgens deze moeder, haar dochter de verzorging toch beter deed dan haar broers.

Manipulatieve manier van zorgvragen, kunnen schuldgevoelens te weeg brengen. Daar ging zij niet in mee, ze gaf haar grenzen aan: ‘nee mam, morgen is het mijn beurt, dan kom ik’. Die manier van grenzen stellen heeft ze gaandeweg moeten leren.

Verschillende organisaties die mee kunnen zorgen

Er zijn verschillende organisaties die mee kunnen zorgen, maar zijn niet makkelijk te vinden. Ook staan de zorgvragers en zorggevers zichzelf ook in de weg omdat ze of de zorg niet uit handen willen geven of geen hulp durven vragen (want een goede dochter of zoon…). En degene die zorg nodig heeft wil vaak alleen eigen gezin als zorgverleners.

Zorg vragen, zorg geven betekent keuzes maken, grenzen stellen

Eigenlijk ook jezelf serieus nemen, goed voor jezelf zorgen. Dat is knap lastig, zoveel gevoel mechanismen die dan opspelen.

Feit blijft: voor jezelf leren zorgen, emotioneel en fysiek, is best een serieus aandachtspunt voor veel mantelzorgers. Als coach kan en wil ik je graag helpen met zicht te krijgen wat er speelt en hoe je veranderingen aan kunt brengen.

In kleine stappen anders in het mantelzorgen komen te staan is de uitdaging. Het zorgt voor een juiste balans tussen zorgen voor (de ander) en denken om (jezelf).


22 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter