Zoeken
  • Lammy Otter

Zorg delen met een ander geeft ieder een beter leven...


Na je werk nog even bij je vader langsgaan om wat boodschappen te brengen, die je tussen de middag hebt gehaald voor hem. Bellen met instanties, als ze nog bereikbaar zijn, wie morgen nog langskomt om vader naar de dagbesteding te brengen waar hij zo van geniet.

Inmiddels is één op de vijf werknemers op een of andere wijze een mantelzorger.

Mantelzorgers die eindeloos doorgaan bij het verzorgen van hun ouder, partner, of zieke kind. Het zijn dappere doorzetters het verzorgen zien als hun verantwoordelijkheid.

Het is een dagelijks patroon in hun leven geworden. Je gaat denken dat het niet anders kan en dat het er gewoon bij hoort. Maar wat als het te lang gaat duren?

750.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp (volgens het SCP 2015).

Gevolgen:

Dan kun je op den duur het panische gevoel krijgen dat je helemaal geen eigen tijd meer hebt.

Daarbij doet chronisch tekort aan tijd doet wat met je hersenen..

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurende schaarste aan tijd ook voor blinde vlekken zorgt en zelfs ons denkvermogen beperkt (boek ‘Schaarste’ van Mullainathan & Shafir).

Je zou het kunnen vergelijken met een computer die continue een aantal zware programma’s draait en daarom niet meer adequaat reageert.

Toegeven dat het teveel is…

Als je de moed opbrengt om hulp te vragen is er vaak niet direct een passende oplossing. Dat is best een teleurstelling. Maar je trekt het probleem breder en dan ben je als mantelzorger niet meer alleen aan het worstelen. Je hebt je laten horen en wordt gezien. Dat alleen al geeft ruimte.

Elke situatie is weer anders maar alle verandering komt met een 1e stap, een kleine verbetering voelt al goed. Allereerst door er over in gesprek te gaan, lucht geven aan je zorgen. Daarnaast kunnen kleine praktische aanpassingen al effect hebben. Bepaalde handelingen door een ander laten doen maakt al een verschil.

Een buurvrouw of Saar aan Huis vragen die wel boodschappen wil halen, of vervoer regelen naar de dagbesteding via de gemeente. Een vrijwilliger uit de buurt die graag helpt bij kleine klusjes. Handen in Huis vragen voor oppas tijdens jouw weekendje weg.

Maar je neemt jezelf mee…

Naast praktische oplossingen zijn er vaak ook emotionele barrières om hulp te vragen en aan te nemen. Voor alle partijen, zowel voor de mantelzorger als voor degene die de hulp nodig heeft.

Daar kan ik met jou over in gesprek gaan, wat het met je doet, wat je ten diepste tegenhoudt, wat het jou oplevert als zorg gedeeld wordt. Het gevoel bespreekbaar maken als je denkt tekort te schieten naar ouder, kind of partner.

Weer een stukje eigen leven oppakken, even naar de schoonheidssalon of sauna, met een oude hobby bezig gaan, gaan sporten of een vriendschap nieuw leven inblazen.

Kortom: Zorg delen met anderen geeft ieder een beter leven.


7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter