Zoeken
  • TROUW

Oudere kan het vaak best zelf


MANTELZORG

Mantelzorgers zijn nogal eens geneigd taken over te nemen van de persoon die ze verzorgen. Dat merkte Phyllis den Brok tijdens haar advieswerk over voeding in de ouderen- en gehandicaptenzorg. De mantelzorger kan in zijn goede bedoelingen vergeten dat degene voor wie hij zorgt nog een hoop zelf kan. En dat zo zelfstandig mogelijk leven goed is voor iemands gezondheid. Den Brok toert samen met het programmabureau We Are Food deze maand met een mobiele keuken door haar thuisprovincie Brabant om te laten zien hoe het anders kan. "Wanneer iemand zelf boodschappen doet of eten kookt, blijft diegene actief en sociaal, en langer fit." De mantelzorger moet zich daarom anders opstellen, is haar overtuiging geworden. "Die moet bedenken wat de hulpbehoevende belangrijk vindt en hoe hij of zij zich daarop kan aanpassen, in plaats van meteen dat kopje koffie te zetten." 'Actief met Eten, een hele zorg minder', zo noemen ze hun campagne. Den Brok hoort uit gesprekken met bijvoorbeeld ouderen dat die juist zelfstandig willen zijn, maar daar soms de kans niet voor krijgen. "Mantelzorgers zien snel ergens een risico in en nemen daarom te snel dingen over." Het gaat volgens Den Brok om de kleine dingen: "Soms lukt het mensen niet om vlees te braden. Dat betekent niet dat het familielid of de kennis de hele maaltijd moet maken. Doe alleen dat wat niet lukt." Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan en dat ziet Den Brok ook. "Het is een automatisme om toch dat kopje koffie te zetten. Mantelzorgers moeten elkaar gaan helpen om dat te veranderen." Zo ontstaat er namelijk een gelijkwaardige situatie en dat is ook voor de mantelzorgers gunstig. Den Brok: "Ze hoeven zich niet meer voor alles verantwoordelijk te voelen, voelen zo minder druk. Er blijft meer tijd over en de situatie wordt prettig, omdat de ander het idee heeft dat hij nog dingen zelf mag doen."


5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter