Zoeken
  • Lammy Otter

Zorgen voor ouders, een plicht?


Inmiddels verlenen 4 miljoen Nederlanders, van 18 jaar en ouder, mantelzorg (1 op de 3 volwassenen). 58% van de mantelzorgers is vrouw. De meeste mantelzorgers zijn tussen de 45 en 64 jaar, een leeftijdsgroep waarin vooral mantelzorg voor een hulpbehoevende ouder nodig is. In absolute aantallen gaat het om 2,5 miljoen vrouwen en 1,8 miljoen mannen (SCP, 2015-II).

Zij is opgegroeid in een gezin met een gehandicapte broer waar de ouders de zorg blijvend op zich hebben opgenomen. Inmiddels heeft zij haar eigen leven opgebouwd: een gezin, een baan, een heerlijk huis in het midden van het land.

Van het een op het andere moment worden haar ouders hulpbehoevend, haar moeder is gevallen en herstelt slecht, haar vader wordt vergeetachtig en verliest overzicht. Haar broer is ondertussen opgenomen in een instelling en verblijft in de weekenden bij haar ouders.

Daar zit ze dan… te ver weg van haar ouders en haar broer om even langs te komen om voor hen te zorgen. Ze reist al veel heen en weer, maar dat blijkt moeilijk vol te houden met haar gezin en werk. Ze komt voor een dilemma te staan, baan opzeggen en verhuizen, terug naar haar geboortedorp? Kan ze dat haar man en gezin aandoen?

Ze worstelt ook met de vraag: mag ik wel twijfelen aan de norm dat het een plicht is om voor je ouders te zorgen? Ze hebben immers ook voor haar gezorgd. Het is niet aldoor een warm bad geweest, dat zeker niet. Maar maatschappelijk gezien wordt er een appèl op haar gedaan, het is een moreel dilemma voor haar geworden.

Marian Verkerk, hoogleraar Zorgethiek, houdt zich al 25 jaar bezig met morele vragen rondom zorg. Ze heeft gezien hoe de druk op de familie en dus ook op kinderen is toegenomen. Er wordt meer en meer een beroep gedaan op de directe sociale omgeving om voor elkaar te zorgen. Ouders voor de kinderen en kinderen voor de ouders.

Natuurlijk is voor je ouders zorgen geen volledige vrije keuze, maar een automatisme is het evenmin. Hoe en wanneer mensen voor elkaar zorgen is de uitkomst van allerlei afwegingen en mogelijkheden.

Dat betekent dat er geen algemene regels zijn hoe en wanneer mensen voor elkaar moeten zorgen.

Voor vader of moeder zorgen spreekt dus niet vanzelf en is ook afhankelijk van hoe je relatie met je ouders is (geweest). En hoe je praktisch gezien kunt mantelzorgen als je zo ver uit elkaar woont.

Mantelzorgers zijn al geholpen als ze de schaamte over hun eigen onvrede / twijfel mogen uiten. En dat ze ook eens mogen zeggen hoeveel moeite het kost zich te voegen naar het ritme van een zieke ouder. Ze moeten deze gemoedsdruk ook kunnen ventileren.


33 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter