Zoeken
  • Lammy Otter

Voor jezelf zorgen als mantelzorger, hoe dan?


Janny hield het voor zichzelf. Dat het haar zwaar viel wisten anderen niet. Ze heeft de zorg voor haar dochter Manon, die het syndroom van down heeft. Ze zorgt al jaren vrij intensief voor haar. Daarnaast heeft ze een baan, terwijl haar man vaak afwezig is door zijn werk. Haar agenda vult zich met afspraken met zorgverleners, ziekenhuisbezoek en evaluaties.

Ondertussen knaagt het gevoel, wat blijft er over van mijn eigen leven? Hoe kom ik eens aan mezelf toe, hoe kan ik ruimte voor mij creëren?

Haar baan opzeggen is geen optie, het inkomen kan ze niet missen. En het is een welkome afleiding, ze werkt met plezier. Ze wil niet dat andere mensen medelijden met haar hebben, daarom vraagt ze weinig hulp.

Er zijn mantelzorgers die de zorg delen met anderen, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het vergt meestal initiatief van de kant van de mantelzorger om andere hulp in te schakelen. Mantelzorgers kunnen schroom ervaren om die hulp te vragen. Dit wordt ook wel vraagverlegenheid genoemd (Linders 2010). De tegenhanger van vraagverlegenheid is handelingsverlegenheid en houdt in dat mensen zich niet aan anderen willen opdringen om te helpen. Bron: CBS/SCP (IZG’14)

Ruimte maken

Op de vraag hoe Janny ruimte voor zichzelf kan creëren weet ze geen antwoord te geven. Toch voelt ze dat het schuurt: het liefst zou ze ook wat tijd voor zichzelf willen hebben, zomaar even gaan winkelen, op de fiets stappen, de wind door je haren voelen. Even geen zorgtaak, even alleen met zichzelf.

Durf hulp te vragen en te accepteren

Het kan moeilijk zijn om familie of vrienden bij jouw mantelzorgtaken te betrekken. Toch is dat verstandig en geen teken van zwakheid, het is het delen van zorg.

Vraag anderen om op een vast en afgebakend moment in de week op Manon te passen: als je dat belastend vindt, dan zou je het per toerbeurt kunnen organiseren. De mensen kunnen zelf wel aangeven of ze dat willen, denk niet teveel voor anderen.

Vaste gewoontes aanbrengen ook voor jezelf Breng, voor zover mogelijk, structuur aan in de dagen en de (huishoudelijke) taken die je naast je werk doet. Probeer het huishouden of de boodschappen op een vaste dag in de week te doen. Dat geeft rust en overzicht; op andere dagen hoef je dan daar niet over na te denken. Voor duidelijkheid en overzicht zorgen Wat ook rust geeft, is zorgen voor duidelijkheid. Manon heeft de neiging om alsmaar dingen te vragen en te herhalen. Wanneer moet ik naar de kapper? Ga ik morgen ook naar dagbesteding? De hele dag door vraagt ze hetzelfde. Daarom, schrijf alles op een kalender (met icoontjes) die je op de koelkast hangt. Durf los te laten Als mantelzorger wil je het zo goed mogelijk doen, je wilt je kind de best mogelijke zorg geven, net als iedere andere ouder. Realiseer je wat het jou oplevert als je minder hoge eisen zou stellen aan een andere manier van zorgverlening. Immers als iemand anders de zorg even overneemt, gaat dat misschien niet altijd precies zoals jij dat zou doen en zou willen. Als je dat leert accepteren en de regie af en toe uit handen geeft, krijg je zelf ook meer leefruimte.

Maak tijd voor elkaar Een soortgelijke situatie. Karin en haar man hebben ook een gehandicapt kind. Ze weten precies wat hun kind wil en bedoelt. Ze zorgen graag voor haar en denken soms ook dat zij dat het beste kunnen. Maar het is ook fijn dat ze één weekeinde per maand naar een logeerhuis gaat. Zij doet daar leuke dingen onder het toeziend oog van hulpverleners. Daardoor heb je tijd voor elkaar en ben je even partners voor elkaar in plaats van mantelzorgers.

Ga in overleg met je werkgever en collega’s Hoewel 70 procent van alle mantelzorgers een betaalde baan heeft, vertelt maar de helft op het werk over zijn of haar zorgtaken. “Zonde”, vindt Ginette Klein, coördinator van de Mezzo Mantelzorglijn. “Mensen denken: dat is een privézaak, daar heeft mijn werkgever niets mee te maken. Maar door je mantelzorgtaken wél aan te kaarten, geef je collega’s de kans met je mee te denken (misschien wil iemand eens een dienst ruilen?) en kun je wellicht gebruik maken van zorgverlofregelingen.”

Schakel de hulp in van een zorgconsulent Als mantelzorger moet je wegwijs worden in het doolhof van loketten, instanties en regeltjes. Beperk die frustratie door een deskundige in te schakelen, zegt Ginette. “Dat kan bij de Mezzo Mantelzorglijn of in je eigen regio. Veel gemeenten kennen lokale steunpunten mantelzorg, waar je terecht kunt met vragen. Zij kunnen je vertellen waar je moet zijn om de juiste zorg aan te vragen.”

Hoe zorg je voor jezelf als mantelzorger?

Hoe vind je een goede balans tussen privé en werk? Welke keuzes kun jij maken waar jij je goed bij voelt en wat je rust geeft? Dat is best moeilijk. Als coach wil ik je helpen om zicht te krijgen op de situatie en op jezelf.


11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter