Zoeken
  • Lammy Otter

Only dead fish go with the flow...


Iedereen zit toch op facebook? Als anderen leuke dingen kunnen aanschaffen, zoals een nieuwe smartphone, waarom zou ik dat dan ook niet doen? En in je drukke leven is er toch niets mis met een snelle hap en een borrel om te ontspannen? Laat je je meedrijven met de stroom van gewoontes of wil je verandering?

Nieuwe plannen: neem behapbare stappen als je het anders aan wilt pakken….

Minder internetten waardoor je meer tijd krijgt voor elkaar, of beter omgaan met geld, zodat je daar geen stress van hebt of tijd maken om bewuster te eten en drinken, waardoor je afvalt en je je conditie ook nog eens verbetert. Allemaal goede plannen.

Maar als je te grote plannen maakt en teveel hooi op de vork neemt, bestaat de kans dat het je verlamt. Het gevaar bestaat dat je je er dan te makkelijk bij neerlegt als dingen niet lukken.

Verandering in kleine behapbare stappen heeft de meeste kans van slagen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken.

Maar hoe dan… doorzetten en volhouden?

Gedragsverandering is moeilijk. Ons brein houdt van vaste patronen en veel dingen gaan op de automatische piloot. Maar elke verandering begint bij opmerken. Het herkennen van bepaald gedrag bij jezelf: wat je stoort en zou willen veranderen. Begin met hele kleine stappen en wees trots op elk succes. Realiseer je dat elke verandering al gauw enkele weken duurt voordat het een gewoonte wordt.

Feit is dat het gemakkelijker is om nieuw gedrag aan te leren dan oud gedrag af te leren.

Bewust internet gebruik:

Gebruik een kookwekker, stel deze in op een bepaalde tijd bij internet gebruik en hou je eraan. Ga de vrijgekomen tijd bewust anders besteden, even wandelen met de hond of sporten, even de kinderen voorlezen of op de bank een filmpje kijken.

Bewust omgaan met geld:

Vraag jezelf iedere keer af of je datgene wat je wilt kopen ook echt nodig hebt, dat is al een eerst stap. Of neem contant geld mee en pin minder vaak. Dan hou je overzicht over wat je echt kunt besteden.

Bewust omgaan met je lichaam:

Zelfzorg is belangrijk voor je gezondheid maar ook voor je eigenwaarde. In plaats van snacken kun je een gezondere hap overwegen. Neem in plaats van alcohol vaker een glas water of als je lekkere trek krijgt een stuk fruit. Zet eventueel een fles water op tafel met een (Citrus)vrucht erin voor de smaak. Vul je fruit schaal.

De 'als - dan' clausule kan helpen.

Bijvoorbeeld:

Als ik wil internetten, dan stel ik een bepaalde tijd in.

Als ik ga winkelen, dan pin ik het bedrag dat ik kan besteden.

Als ik trek krijg, dan neem ik een stuk fruit of een glas water.

Niet vergeten: Geef jezelf regelmatig schouderklopjes! En als het een keer niet is gelukt, val jezelf niet af, gewoon weer opnieuw beginnen of verder gaan waar je gebleven was. Je doet het dan toch maar!

Vraag jezelf vooral af waarom je wil veranderen.

Bij het beperken van internet gebruik, krijg ik meer tijd voor mezelf, mijn gezin en vrienden. Door bewust met geld om te gaan, kan ik sparen voor iets wat ik zelf graag wil. Bij bewuster eten en drinken, voel ik mij energieker en zie ik er beter uit.

Schrijf het op een memo en plak deze op jouw spiegel of koelkast.

Gun jezelf tijd om eraan te wennen.

Wanneer de stappen die je wilt nemen je tegenstaan dan is de kans klein dat je het gaat volhouden. De stap is dan te groot, maak ze kleiner, maar zet wel door en vier je succesjes. Zo wen je aan de verandering en zul je merken dat het je steeds beter afgaat.

Zo laat je je niet willoos meedrijven met de ‘flow’ maar geef je zelf stuur aan je leven en mag je best trots op jezelf zijn.


13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter