Zoeken
  • Lammy Otter

Moe na je werkdag... het kan anders!


Moe na je werkdag... het kan anders!

Sociaal en maatschappelijk gezien oogt een actief leven ontzettend goed. Maar door de hectiek wordt het moeilijker op te merken wanneer je overbelast raakt. Heb jij vaak geen energie en zin om iets te doen na je werk?

Eenmaal thuis plof je uitgeblust op de bank. Geen energie en zin meer om nog iets te doen. Je kijkt uit naar het weekend omdat je dan bij kunt trekken van alles wat op je afkomt zowel in je werk als privé.

Maar hoezo, uitkijken naar je weekend? Het weekend staat al vol met activiteiten: uitgaan en feestjes tot work-outs en verplichte familie bezoekjes.

Omdat het maatschappelijk aanvaardt is dat we ontzettend actief zijn, gaan we vaak aan onszelf voorbij. Het blijkt dat meer dan 15% van de werknemers zich steeds vaker psychisch vermoeid voelen.

Laten we eerlijk wezen: een baan kost gewoon energie, hoe leuk jouw baan ook is. Alleen je hoeft niet té veel te werken. Niet té veel te sporten, niet alle familie bezoekjes af te leggen, niet bij alle feestjes te zijn.

Doe je ‘te veel’ van alles omdat het een gewoonte is geworden, dan is er sprake van ‘onbalans’ in je leven. Met het risico dat je op een gegeven moment opgebrand raakt.

Maar hoe vind je dan een goede balans waardoor je energie overhoudt?

Hoe kun je dat aanpakken? Heel simpel, door inzicht te krijgen wat energie kost en wat energie oplevert.

Let eens op wat jouw energievreters zijn.

Mensen en activiteiten die jou teveel energie kosten, daar wordt je gestrest, negatief en moe van. Voortdurende energievreters, daar zul je iets aan moeten doen wil je gezond blijven en energie overhouden. Meestal betekent dat ook dat je vaker ‘nee’ zult moeten zeggen.

Kijk kritisch naar je planning en ga eens (bijtijds) een afspraak afzeggen. Dat betekent dat je soms je eigen behoeftes boven die van een ander moet stellen, ook al ben je dat niet gewend. Misschien vind je dat onplezierig en zit je met de vraag in je achterhoofd ‘wat zal de ander wel van mij denken?’. Het is belangrijk om te weten dat het mag, dan ben je ook eerlijk naar jezelf.

Realiseer je dat wie afspraken afzegt ook af en toe teleurstelling over zich heen krijgt. Dat is dan maar een keer zo. Maar wat ook kan gebeuren is dat de ander het eigenlijk wel zo relaxed vindt.

Nog belangrijker is, wat zijn jouw energiegevers?

Simpel: mensen en activiteiten die jouw energie geven. Voor iedereen is dat weer iets anders, maar je kunt denken aan je beste vriend/vriendin, een goed boek lezen of sporten voor je plezier.

Wat je werk betreft: je kunt je afvragen of je alle vergaderingen/cursussen bij moet wonen. Of dat altijd zinvol is, misschien kan er afwisselend een andere collega heen. Op deze wijze hou jij energie over.

Met wat je goed afgaat in je werk dát is je aandacht waard. Sta er eens vaker bij stil. Vier je successen. Ook de kleine, schrijf ze eens op aan het einde van de dag in jouw fysieke- of digitale agenda. Als je het aan het eind van de werkweek naleest ervaar je waarschijnlijk dat je het nog niet eens zo slecht doet.

Bij alles geldt: niet te veel en niet alles tegelijkertijd. Probeer je eens te vervelen… Mensen die dat durven komen vaker tot rust en goede ideeën.


21 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter