Zoeken
  • Lammy Otter

Verleg je grens, stap uit de comfortzone


Het is fijn als dingen herkenbaar zijn, elke dag dezelfde route naar je werk, zelfde collega’s, je weet wat je eraan hebt. De dag beginnen met een kop koffie, bijpraten bij het koffieapparaat over van alles, zo vertrouwd allemaal.

Omgaan met mensen die je goed kent en min of meer gelijkgestemd zijn. Dezelfde vakantie bestemming als vorig jaar omdat het zo goed beviel. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Herkenbaar? Voor mijzelf wel, anders zou ik dit niet zo gauw aankaarten.

Vandaar voor mij persoonlijk bovenstaand stokstaartje als symbool van mijn ‘alles onder controle willen houden, zie ik alles, heb ik het goed?’ Dit symbool laat mij relativeren en glimlachen.

Dat we het liefst in onze comfortzone verblijven, is helemaal niet zo gek. Ons overlevingsinstinct herkent dat als ‘veilig’. Nieuwe, onbekende zaken kunnen gevaar opleveren is vaak een primaire reactie.

Het is veilig om te denken ‘dit werk kan ik en zo ben ik’. Maar wat als het werk wat je al jaren doet niet (meer) bij je past… Om dat bespreekbaar te maken is ook niet echt jouw ding, er staat teveel op het spel (financiële afhankelijkheid en imago schade). En om elders te gaan solliciteren maakt je onzeker.

Het gevolg is dat je je stil houdt en eigenlijk jezelf tekort doet. En je vindt je collega’s steeds irritanter, de vergaderingen oninteressant enzovoort. Je komt in een neergaande spiraal.

Uit je comfortzone stappen kan best eng zijn. Maar het kan. Iets aankaarten, iets anders doen of een ander geluid laten horen, hoe lastig ook (stokstaartje…) kan ook positief uitwerken.

Uit je comfortzone stappen kun je het beste doen in kleine stappen. Kleine stappen waardoor je je gehoord en gezien voelt.

Probeer het eens uit, neem de eerstvolgende vergadering de agenda vooraf eens door en laat je stem horen. Als je ruimte laat voor andere meningen en deze meeneemt in je oordeelsvorming kom je al een heel eind.

Het zou zomaar kunnen dat er een interactie ontstaat met dynamiek. Dan blijken jouw collega’s belang te stellen in jouw mening, misschien gaan er meer collega’s constructief meedenken en is de vergadering niet meer zo vervelend.

Gun de ander een inkijk in wat jouw bezighoudt en hoe je erin staat: het werkt verrijkend als je naar elkaar luistert. Neem jezelf en de ander serieus.

En ja, je zult je dan misschien ongemakkelijk of wat gespannen voelen, maar het maakt jouw leven en dat van anderen een stuk rijker.


8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter