Zoeken
  • Lammy Otter

Veel werkverzuim door privésores


Werk en privé gescheiden houden blijkt moeilijk.

Een echtscheiding, het overlijden van dierbaren, financiële problemen of mantelzorg: ruim 80 procent van werkend Nederland heeft weleens met dergelijke privéproblemen te kampen.

Bij bijna twee derde van deze werknemers is de stress zo hevig dat ze zich ziek melden.

Dat blijkt uit onderzoek van arbodienstverlener Zorg van de Zaak, een bedrijvennetwerk op het gebied van bedrijfszorg, leefstijl en preventie, dat ruim 1100 mensen enquêteerde.

Volgens de onderzoekers van Zorg van de Zaak worden privésores niet goed besproken met de werkgever en is die daardoor een belangrijke oorzaak van het toenemende werkverzuim.

Zorg van de Zaak spreekt van ‘levensloopstress’.

“Naast carrière maken moet je bijvoorbeeld ook een gezin runnen of voor anderen zorgen”, legt woordvoerster Petra Hardeman uit. “Dat zorgt voor stress die te weinig besproken wordt op de werkvloer.” Volgens Hardeman is 70 procent van het ziekteverzuim niet medisch, maar meer psychisch van aard.

Werkgevers kunnen veel doen om dit verzuim te verlagen, zegt Hardeman.

“Door vaker het gesprek aan te gaan. Als een medewerker vreemd gedrag vertoont, kun je vragen: ‘Hoe is het met je?’ Dan komen er oplossingen, zoals vaker thuiswerken.”

Als voorbeeld verwijst Hardeman naar het ziekenhuis Tergooi (met vestigingen in Hilversum, Blaricum en Weesp). Daar kunnen medewerkers een zogeheten ‘fit-gesprek‘ aanvragen. Daarin kan aandacht worden gegeven aan bijvoorbeeld de balans tussen werk en privé, het pensioen en mantelzorg.

Het probleem aanpakken via de cao biedt geen soelaas, zegt cao-deskundige Henk Strating.

“Dit soort problemen moet via de ondernemingsraad besproken worden. Het gaat om individuele gevallen die een individuele aanpak nodig hebben. Dat vergt een continue dialoog tussen werkgever en werknemer, net zoals functioneringsgesprekken dat zijn.”

(Trouw 07-08-2019)


9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter