Zoeken
  • Lammy Otter

Voornemens die wel gaan lukken.


Zijn jouw (goede) voornemens jouw eigen idee?

Wanneer anderen zeggen dat je iets moet veranderen in je gedrag en je besluit dat om de ander te gaan doen, is iets moeilijk vol te houden. Wanneer jezelf besluit iets aan te pakken, dan heb je er al langer over nagedacht en heeft het meer kans van slagen.

Geloof in je eigen kunnen.

Als je ergens voor gaat dan zijn kleine stappen al genoeg om voldoening te ervaren. Het geeft een boost, sterkt je in je zelfvertrouwen en het is gelijk een extra stimulans om door te gaan. Wanneer je het ook nog aan je omgeving kenbaar maakt wat je wilt bereiken, is dat een extra motivatie om door te gaan.

Maak jouw plan van aanpak.

Wat je ook anders wilt gaan doen, denk erover na hoe je het gaat aanpakken en in welke situatie je gaat oefenen. Met een doordacht plan wordt het gemakkelijker om je (goede) voornemens te laten slagen.

Wees je bewust dat anderen best eens tegen jouw voorgenomen plannen kunnen ingaan.

Ga alvast bij jezelf te rade wat je zult zeggen om toch je voornemens te verwezenlijken.

Denk na over ‘als / dan…’.

Ieder heeft zo zijn eigen verbeterpunten, maar ik noem er een als voorbeeld. Stel je wilt gezonder gaan leven en op je gewicht letten, of minder alcohol gebruiken. Maar jouw omgeving ziet dat helemaal anders en is dol op veel en lekker eten en drinken. Denk na: wat ga je wanneer zeggen en doen? Wees voorbereid…

Verander je gewoonten.

Iedereen heeft vaste gewoonten, daardoor is het makkelijk om terug te vallen in oude routine. Door veranderingen aan te brengen in deze gewoontes word je je ook bewust van je automatisme en kun je ‘ander gedrag’ oefenen.

Als het een keer niet lukt, gewoon weer opstaan en verder gaan. Je bent maar een mens, net als ieder ander. Je oefent ander gedrag totdat het erin zit. Fietsen heb je toch ook niet in 1 keer geleerd?

Stel een daad.

Bijvoorbeeld: je wilt meer water gaan drinken, omdat het gezond is. Zet elke dag een fles water voor je op tafel, met als doel deze aan het eind van de dag leeggedronken te hebben. Daardoor wordt je regelmatig geconfronteerd met je voornemen en is deze binnen handbereik.

Wanneer het ondanks alles niet lukt.

Een belangrijke tip, val jezelf niet af. Je bent je bewust van wat je anders wilt, dat is het begin: bewustwording. Daarna komt volharding, het volhouden. Een sterk punt is dat het doel dat je wilt bereiken jouw eigen idee is. Dan kun je daar voor gaan.

Kortom, wat past bij jou, en hoe pak je dat aan? Is een alternatief voor de aanpassing of verandering die je wilt? Ik ben ervan overtuigd dat je creatiever in oplossingen bent dan je denkt.


3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter