Zoeken
  • Lammy Otter

Gewone mensen die buitengewone dingen doen...Het oude normaal.


Al enige weken in een intelligente lockdown, vanwege van het corona-virus. Wel zijn bepaalde maatregelen voorzichtig versoepeld, kinderen gaan naar school in aangepaste vorm. Kappers openen hun deuren, op afspraak en met mondkapjes op, zorgverleners kunnen hun werk doen onder voorwaarden. Het frequent handen wassen is een must en het nieuwe normaal is 1,5 meter afstand tot andere mensen.


Hoelang dit gaat duren is niet bekend en dat maakt mensen onrustig en gestrest.

De mensen willen terug naar ‘oude normaal’, zoals het vroeger was… Maar misschien komt het ‘oude normaal’ de komende maanden niet meer terug, als het ooit weer terugkomt. En wat is normaal? Dat wat we gewend zijn? Was dat wel echt normaal met z’n hectiek, gejaagdheid en burn-out? Of moeten we ons misschien aanpassen?


Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het beste aan verandering kan aanpassen (Darwin).


Aanpassen om met deze nieuwe situatie om te gaan. Ik zie nu al talloze initiatieven om in deze veranderende situatie te overleven. Ik word daar blij van.

Ondernemers die koffie buiten hun restaurant aanbieden, of maaltijden bij de mensen thuis afleveren. Boeren de hun producten aan huis verkopen, verser kan bijna niet.

Ik ken een tekenlerares die vanaf dag 1 van de lockdown haar lesstof digitaal aanbiedt en de cursisten voorziet van feedback als ze hun tekenwerk opsturen. Hondentrainers die door middel van filmpjes en blogs instructies en tips geven waarop hondenbezitters kunnen reageren.

Leesconsulentes van de bibliotheek die leesbevordering promoten via You-tube. Coaches die kosteloos hun diensten aanbieden om mensen te begeleiden die corona-gerelateerde problemen ervaren.

Maar wat als dat jou niet gerust stelt, hoe kun je voor jezelf met deze situatie omgaan?


Rust en regelmaat helpt het meest: rust in hoofd en lichaam. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zal je denken. Dat klopt. De onrust zit al in je hoofd en lijf en houdt je bezig. Maar om nu stil te blijven staan bij wat je allemaal mist, kun je je ook richten op wat er nu mogelijk is.

Natuurlijk mis je jouw familie en vrienden die je niet aan kunt raken, maar er wordt in deze periode meer gebeld, brieven en kaartjes geschreven dan voorheen. Ook fijn zoiets te ontvangen van de ander. ‘Iets doen’ in plaats van piekeren over gemis.


Factor tijd...


Wat je wel hebt is meer tijd, want je ‘moet’ niet meer zoveel. Kinderen halen en brengen naar school, naar sport, naar vriendjes en vriendinnetjes brengen. En als je geen kinderen hebt, verplichte bezoekjes kunnen nu niet, bellen is ook een optie, daar heb je de tijd voor.

Je hebt meer tijd om boeken te lezen, verdiepende cursussen te volgen als je wilt, in je eigen tempo.

Gewoon thuis aan de keukentafel, niet in de file staan iedere dag, maar gewoon wat later kunnen opstaan en met een kop koffie achter je laptop. Een lekkere lunch tussen de middag als onderbreking van je werk en pauze-momentjes met partner en kinderen. Gun jezelf deze tijd.


Structuur aanbrengen in een dag, dat brengt ook rust. Met je gezin een dag/week planning te maken is een leidraad waar je ook baat bij kunt hebben. Je voorkomt discussie over wie wat gaat doen en het geeft overzicht.

Deze tijd kan ook een tijd zijn van evaluatie: wat is er ondanks alles toch positief aan. En wat zou je anders willen? Maar ook, hoe kun je het positieve vasthouden?

‘Me-time’ blokken in je agenda, of ‘relatie-time’ in jullie agenda?. Investeren in contacten waar je echt wat aan hebt.


Ik ben ervan overtuigd dat genoeg mensen zelf initiatieven gaan ontplooien en creativiteit kunnen ontwikkelen om deze periode goed door te komen. Daarbij goed te zorgen voor zichzelf en voor de ander, het maakt de wereld alleen maar mooier.


Terugkomend op het citaat van Darwin: Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het beste aan verandering kan aanpassen.

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter