Zoeken
  • Lammy Otter

Weg vanzelfsprekendheid, welkom inspiratie en aandacht voor elkaar

Tijdens deze crisis is niets meer vanzelfsprekend en gewoon


Ons dagelijks ritme en structuur is helemaal ontregeld. Veel mensen hoeven niet meer naar hun werk, kinderen niet naar school, geen opvang, thuiswerken… Ineens ontbreekt het aan houvast.

Het is anders dan loskomen van structuur tijdens een vakantieperiode omdat je dan plannen maakt voor bezigheden, erop uittrekt, buiten de deur gaat. En dat kan nu niet. Het advies van de overheid is om je activiteiten buitenshuis te beperken. Een bezoek aan de supermarkt of apotheek is nou niet wat je een ‘uitje’ noemt.


Je zou er depri van worden


Toch geloof ik in de kracht van mensen als het erop aankomt. De meeste van ons zijn zich bewust van de nare situatie die is ontstaan en gaan bedenken hoe ze ermee om kunnen gaan.


Het komt neer op creativiteit en veerkracht


Er komt een mechanisme los waar ik blij van word, mensen stellen zich beschikbaar voor de zorg en andere zorgtaken. Anderen gaan voor buren of ouderen boodschappen meebrengen. Ook denken mensen om de veiligheidsadviezen, geen fysiek contact, genoeg afstand, handen wassen, enz. Om contact te houden met familie, (klein)kinderen en/of vrienden zoeken mensen naar alternatieve mogelijkheden zoals Facebook of Skype.


Mensen gedijen bij vaste structuren


Het blijkt dat mensen het beste gedijen bij vaste structuren. Een vast ritme geeft duidelijkheid en houvast. Dat is in het normale dagelijkse leven al zo, maar dat is in tijden van crisis ook belangrijk.

Zoek daarom ook nu naar vaste structuren, zoals op normale tijd opstaan, ontbijten, neem tijd voor thuiswerken afgewisseld met ontspanning, koken en eten. In een gezin met kinderen is het belangrijk om samen een vaste dagelijkse structuur te bedenken. Kinderen weten dan waar ze aan toe zijn, wat ze kunnen verwachten, zo blijft het ook voor hen overzichtelijk.


Hoe blijf je mentaal weerbaar


Naast een vaste structuur en duidelijkheid is het ook belangrijk om niet te verzanden in gepieker. Hoe doe je dat? Neem een vaste tijd om het nieuws (over corona) te zien of te lezen. Wees selectief en zoek een betrouwbare informatiebron. We hoeven niet elke mening te lezen of te horen. Bovendien is niet elke mening een feit.

Ga ook in gesprek met je kinderen over hoe het hen bezighoudt. Voorkom piekeren, het brengt je niets verder.


Samen komen we verder


Eén troost. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We vinden herkenning bij elkaar, worden creatief, inspireren en bemoedigen elkaar en zo komen we samen deze tijd door.

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#Bewustwording #Geldzorgen

De Volkskrant - 31.10.2020 Geldzorgen komen vaak te laat Psychologie: Armoede Door het ingebakken 'overoptimisme' zien mensen financiële problemen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, vaak niet aankome

© 2018 mensenwerkcoach.nl            Lammy Otter           Tel.:    058-2563836  / 06-44007100

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon/Lammy Otter